Vaso-asukkaan vastuu asunnostaan

Vaso-asukkaan vastuu asunnostaan

Ilmoita viasta viipymättä 

Kun jotain menee rikki tai huomaat vian laitteessa ilmoita siitä viipymättä. Vikailmoitus pitää tehdä kiinteistökohtaisesti annettujen ohjeiden mukaisesti huoltoyhtiölle. 

Korjaamalla säästää 

Vioista ja ongelmista ilmoittaminen ja niiden korjauttaminen tuo säästöä. Vaikka lavuaariin hiljalleen tiputteleva hana ei omasta mielestä haittaisikaan, voi vuotava hana tai wc-istuin maksaa vuositasolla paljon. 

Jo ompelulangan paksuinen vuoto tekee vuodessa noin 80 euron lisän vesilaskuun ja tulitikun paksuista vesinoroa juoksuttava wc-istuin noin 8 000 euroa vuodessa. 

Helpommat työt asukkaalle 

Asunnon perusvarustukseen kuuluvat koneet, laitteet ja kalusteet: jääkaappi ja pakastin, hella, wc-istuin, lavuaari, hanat, kiuas, kiinteät kalusteet ja kiinteät valaisimet (ei lamppujen vaihto) kuuluvat omistajatahon vastuulle.  

Jos edellä luetellut laitteet tai kalusteet rikkoontuvat asukkaan virheellisen tai huolimattoman toiminnan tuloksena, on vastuu korjauskustannuksista asukkaalla. Asukkaan vastuulle kuuluvat myös asunnon perusvarustukseen kuulumattomien varusteiden ylläpito: jälkiasennettu astianpesukone, kylmälaite, parvekelasitus tms. 

Lamppujen vaihdot asunnossa sisällä, ilmanvaihtopoistoventtiilien puhdistaminen, liesituulettimen hoito, pesukoneiden liittäminen ja ikkunoiden tiivistäminen ovat asukkaan itse hoidettavia pienimuotoisia asunnon huoltotöitä. 

Lain mukaan pakollinen palovaroitin ja sen pattereiden vaihto on myös asukkaan vastuulla. 

Asunto käydään läpi muuttotarkastuksessa 

Asunnon raskaskätisestä käytöstä tai asukkaan huolimattomuudesta johtuvat viat kuuluvat asukkaan vastuulle. Nämä laskutetaan erikseen voimassa olevan asukaslaskutushinnaston mukaan. Muuttotarkastuksessa huomioidaan kuitenkin kiinteistön ikä ja poismuuttavan asukkaan asumisaika. Normaalista asumisaikaisesta kulumisesta johtuvat muutokset asunnossa kuuluvat omistajan vastuulle.